مقاله

آداب و رسوم شب یلدا در ایران + علت نام گذاری آن

آیا می دانید شب یلدا امسال چه زمانی است؟ شب یلدا در کدام فصل از سال است؟ برای اطلاع از تاریخ و روز دقیق شب یلدا در سال 1402 تا پایان این مقاله از گزنیکومنش با ما همراه باشید.

همچنین در این مقاله نه تنها به تاریخ شب یلدا 1402 اشاره کردیم، بلکه فلسفه  ی شب یلدا و داستان ها و افسانه هایی از این شب را به حضور شما خواهیم رساند.

شب یلدا در چه تاریخی است؟

آیا می دانید شب یلدا چه زمانی است؟ شب یلدا در 30 آذر ماه سال 1402 است. در شب 30 آذر جشن سنتی ایرانیان به نام «شب یلدا» یا «شب چله» برگزار می شود.

این جشن یکی از قدیمی ترین جشن های ایران است که در آخرین روز پاییز برگزار می شود. به عبارت ساده، تاریخ دقیق شب یلدا در تقویم ایرانی پنج شنبه 30 آذر 1402 و تاریخ دقیق شب یلدا در تقویم میلادی روز 2 دسامبر 2023 است.

در تقویم قمری شب یلدای ۱۴۰۲ مصادف است با ۷ جمادی الثانی سال ۱۴۴۵ است.

مدت زمان شب یلدا 1402 چه قدر بیشتر است؟

شب یلدای سال 1402، مانند دیگر شب های یلدا، تقریبا 1 دقیقه (یا کمتر) از سایر شب های سال طولانی تر است. در شهر «ماکو» می‌توانید طولانی‌ترین شب یلدا و در شهر «چابهار» کوتاه‌ترین شب یلدای سال را تجربه نمایید.

این تفاوت به دلیل موقعیت جغرافیایی این دو شهر است. یعنی هر چه به سمت شمال غربی ایران پیش می روید شب یلدا طولانی تر و هر چه به سمت جنوب شرقی می روید این شب کوتاه تر خواهد شد.

شب یلدا

شب یلدا در سال 1401 در چه تاریخی بود؟

در پاسخ به این سوال که دقیقاً شب یلدا در سال 1401 در چه تاریخی بود، می توان گفت که شب یلدا از غروب سی ام آذر که آخرین روز پاییز است شروع می شود و تا صبح یک دی ادامه دارد.

این تاریخ در تقویم میلادی دقیقا مصادف با تاریخ  ۲۲ دسامبر (بر اساس سال میلادی) است. در تقویم قمری این روز در 26 جمادی الاول 1444 بیان شده است. به همین جهت شب یلدای 1401 دقیقا برابر با روز چهارشنبه 30 آذرماه 1401 می باشد.

فلسفه کلی و تاریخچه شب یلدا به چه زمانی بر می گردد؟

آشنایی با فلسفه شب یلدا در کنار شناخت تاریخ و اهمیت آن در تقویم ایرانی، می تواند این شب طولانی را برای ما لذت بخش تر کند.

شب یلدا از قدیم الایام برای مردم ایران نماد پیروزی نور بر تاریکی بوده است. ایرانیان باستان بر این باور بودند که در شب یلدا تاریکی و روشنایی یا بدی و نیکی با یکدیگر مبارزه می‌کنند و پس از پیروزی نور به تاریکی، صبح دوباره خورشید طلوع می ‌کند.

به عبارت ساده این شب نماد عشق، محبت، روشنایی و خورشید برای ایرانیان است. شب یلدا یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی است که در ایران و مناطقی از آسیای میانه و غرب آسیا جشن گرفته می‌شود.

این جشن از زمان‌های قدیم در ایران باستان وابسته به آیین مهرپرستی بوده و با آغاز فصل زمستان و انقلاب زمستانی مرتبط است. شب یلدا از زمان غروب آفتاب در آخرین روز پاییز یعنی ۳۰ آذر شروع می‌شود و با طلوع آفتاب در اولین روز زمستان یعنی اول دی به پایان می‌رسد.

نام “یلدا” احتمالاً از واژهٔ سریانی ܝܠܕܐ به معنای “زایش” برگرفته شده است. این جشن به مناسبت طی شدن بلندترین شب سال و آغاز فصل زمستان است.

مردم در این شب از طریق مراسم و آیین‌های مختلفی از جمله خواندن شاهنامه و دیوان حافظ، خوردن هندوانه و انار، گرفتن فال حافظ و قصه‌گویی، به استقبال شروع فصل زمستان می‌روند.

آداب رسوم شهرهای مختلف ایران در شب یلدا

آداب و رسوم اصلی شب یلدا در شهرها و استان های مختلف کشور ایران رایج است. آداب و رسومی مانند دور هم جمع شدن  فامیل و اقوام بزرگتر، گرفتن فال حافظ، خواندن اشعار سعدی و فردوسی، بیان داستان های اخلاقی، بیان خاطرات و داستان های کهن در همه مناطق انجام می شود.

خوردن میوه هایی مانند: هندوانه، انار، خربزه، میوه های خشک و تنقلاتی مثل: آجیل و گز در بین همه مردم یک رسم دیرینه است.

فرستادن هدایا برای تازه عروس ها و یا دخترانی که تازه نامزد کرده اند توسط خانواده داماد یک سنت رایج در اکثر شهرهای ایران می باشد.

این هدایا معمولاً شامل هندوانه و میوه های تزئین شده، پارچه، کله قند، طلا و … است که در شهرهای مختلف با یکدیگر متفاوت است. در گذشته مردم از هر منطقه در کشور پهناور ما آداب و رسوم شب یلدا را به شکلی خاصی برگزار می کردند.

شب یلدا در هر استان یا منطقه ای از این سرزمین آریایی آداب منحصر به فردی دارد. با گذشت زمان، بیشتر این سنت ها اهمیت کمتری پیدا کرده و یا فراموش شده اند. اما زنده کردن این آداب و رسوم هنوز هم در میان بیشتر ایرانیان رایج است.

شب یلدا

آداب و رسوم رایج شب یلدا آذربایجان شرقی و غربی ایران

در شب یلدا در استان آذربایجان شرقی و غربی ایران، آداب و رسوم متنوعی وجود دارد. برای مثال، برخی مردم در شب یلدا چیله قارپیزی (هندوانه چله) می‌خورند و معتقدند با خوردن هندوانه، لرز و سوز سرما به تنشان تاثیر نداشته و اصلا سرمای زمستان برایشان مشکلی به وجود نخواهد آورد.

همچنین در آذربایجان غربی، چله نشینی از سنت‌های فرهنگی است و در شب اول زمستان با  شروع یلدا و تا آخرین روزهای سال ادامه خواهد داشت. در این شب، مردم با خوردن غذا و شیرینی‌های محلی، جشن می‌گیرند.

هندوانه نیز نماد شب یلدا است و مردم آذربایجان غربی بر این باورند که هر کس در این شب هندوانه بخورد، از گرمای تابستان در امان خواهد بود.

آداب و رسوم شب یلدا در خراسان

یکی از خوراکی های محبوبی که در فصل پاییز رایج می باشد، چغندر است که بعد از پختن به آن «لبو» می گویند. در استان خراسان از چغندر چه به صورت پخته و چه ترشی برای تزیین سفره شب یلدا استفاده می شود.

در گویش محلی به «پختیک» نیز معروف است. پختیک همان شلغم است که پخته و خشک شده است. یکی از سنت های شب یلدا برای مردم خراسان، تهیه و خوردن شیرینی محلی به نام «شیرینی کف» است.

این شیرینی بسیار محبوب طرفداران بسیار زیادی در این شهر دارد و به نوعی دست پرورده مردم این شهرستان به شمار می رود.

تهیه نان شیرین کف یک کار گروهی است و روحیه همکاری ایرانیان را در برگزاری مراسم و سنت های مختلف یادآوری می کند. تهیه این نان شامل چندین مرحله است. ابتدا گیاهی به نام «چوبک» باید از ریشه آن جدا شود.

ریشه درخت زیره را پس از چند بار خیساندن و جوشاندن در ظرف مخصوصی به نام «تغار» می ریزند. جنس این ظرف از خاک رس است و روی حرارت گاز قرار می گیرد. برای جلوگیری از نچسبیدن مواد به ته ظرف لازم است تا آن را دائم هم زد.

به همین جهت برای نچسبیدن از چوب درخت انار استفاده می شود. همانطور که مشاهده می کنید تمامی مراحل پخت این دسر سنتی دارای آداب و رسوم و وسایل خاص و بومی است.

تمامی کسانی که این شیرینی خوشمزه را درست می کنند، به اندازه ای آن را هم می زنند که سفت می شود و شکلی مانند گز اصفهان پیدا می کند.

بعد از پخت این شیرینی برای خوشمزه تر شدن طعم آن از ترکیباتی مانند: پسته و مغز گردو برای طعم و تزیین شیرینی کف استفاده می شود.

شب یلدا

آداب و رسوم اصیل مردم اصفهان

در شب یلدا، مردم اصفهان از آداب و رسوم خاص خود استفاده می‌کنند. یکی از آداب رایج در این شب، خوشامدگویی به عموچله و به قول مردم این شهر چله کوچیکه است.

همچنین، خوردن آجیل و میوه‌های فصل مانند: خرمالو و انار از جمله آداب شب یلدا در اصفهان است. همچنین، مردم اصفهان با گز و چای از یکدیگر پذیرایی می‌ نمایند.

حافظ خوانی و شاهنامه خوانی نیز از جشن‌های معمول شب یلدا در اصفهان است. اگر یک اصفهانی هستید و آداب رسوم غنی این شهر پر از فرهنگ و هنر، در رگ هایتان جریان دارد، پیشنهاد می کنیم که خوردن گز لقمه ای و یا آردی نیکومنش را فراموش نکنید.

از صبر و بردباری شما به جهت مطالعه این مطلب با موضوع شب یلدا کمال تشکر را داریم. شب خوش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *