مقاله

گلوکز چیست و چه کاربردی دارد؟

گلوکز که در زبان فرانسوی به نام Glucose  نیز شناخته می شود، یک قند پایه است که با فرمول شیمیایی C6H12O6 نشان داده می شود. این ماده به عنوان رایج ترین مونوساکارید و کربوهیدرات حیاتی جایگاه قابل توجهی دارد.

گیاهان و جلبک های متعدد عمدتاً از طریق فرآیند فتوسنتز، استفاده از آب، دی اکسید کربن و انرژی خورشیدی می توانند گلوکز تولید کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا در رابطه با این ماده بیشتر آشنا شوید.

پودر گلوکز دقیقا چیست؟

پودر دکستروز مونوهیدرات که به عنوان یک قند ساده نیز شناخته می شود، به سرعت توسط بدن انسان بدون هیچ تغییری جذب می شود. به همین جهت کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف پیدا کرده است.

کارخانه ها از پودر گلوکز برای تولید مواد انرژی زا و حتی داروسازی استفاده می کنند. در صنعت شیرینی سازی و کیک پزی با اضافه کردن مقداری پودر گلوکز نرم شدن و تردی بیشتری به محصولات اضافه می شود.

شایان ذکر است که این موضوع را بدانید، با مصرف این کربوهیدارات ساده، میزان سطح قند خون  بالاتر رفته و همچنین رفع خستگی در بدن بیشتر خواهد شد. پودر گلوکز به دلیل ارزش غذایی قابل توجهی که دارد به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.

تنها با مصرف یک گرم از پودر گلوکز تقریباً سه هزار و ششصد کالری انرژی برای بدن تامین خواهد شد.

گلوکز

پودر گلوکز در چه مواردی کاربرد دارد؟

دکستروز مونوهیدرات، یک مونوساکارید همه کاره، در آزمایشگاه ها برای انجام طیف وسیعی از آزمایش ها مانند GCT و GGT است. در موارد خاص، از کیسه‌های حاوی 55 گرم یا 82.5 گرم دکستروز مونوهیدرات استفاده می‌شود.

که هم در انواع طعم‌دار و هم بدون طعم برای تسهیل تست تحمل گلوکز یا اندازه‌گیری GCT و GGT موجود است. علاوه بر این، دکستروز مونوهیدرات مایع نیز ممکن است در این آزمایش خاص استفاده شود.

همچنین بطری های با وزن تقریبی 82.5 گرم در بازار وجود دارند که در طعم های پرتقالی ساده و یا بدون طعم می توان آنها را خریداری کرد. این بطری ها معمولا به جهت تست سنجش تحمل گلوکز مورد استفاده قرار می گیرند.

در نمونه هایی نحوه استفاده از پودر گلوکز در این بطری ها به گونه ای است که مقدار پودر دکستروز مونوهیدرات در آن ریخته شده و باید تا 300 سی سی به آن آب اضافه کنیم.

به همین جهت لازم است تا در حالت سکون و یا بدون تحرک مقدار مایع موجود در آن به مدت زمان ده دقیقه مصرف شود. همچنین لازم است تا تست های gct یا ggt از شخص گرفته شود.

در زمان استفاده از این پودر مراقب چشمان خود باشید، و در صورت برخورد آن سریعا چشم های خود را با آب سرد شستشو دهید. این پودر باید در جایی خشک و خنک و در دمای هشت تا سه درجه سانتیگراد نگه داری شود.

استفاده از پودر گلوکز در صنایع مختلف

پودر گلوکز یا دکستروز مونوهیدرات در بخش های مختلفی از جمله قنادی (برای تولید کیک و آب نبات)، تولید نان، تولید شکر و تولید نوشیدنی کاربرد دارد.

اگر به دنبال بالا بردن مقدار شیرینی در پخت کیک و یا سایر محصولات قندی هستید، می توانید از ترکیب دکستروز و ساکارز برای رسیدن به شیرینی نسبی مورد نظر استفاده کرد.

علاوه بر این، ترکیب دکستروز و آسپارتام می تواند سطح شیرین شدن محصولات غذایی را بالاتر ببرد. به همین جهت برای شیرین کردن بسیاری از محصولات تولید شده مانند: انواع شیرینی ها، کیک و یا تنقلاتی مثل گز می توان از گلوکز استفاده کرد.

گلوکز

فواید کلی گلوکز برای بدن

گلیکوژن به عنوان یک گلوکز حرفه ای در بدن است. این ماده میزان انرژی و سوخت لازم را برای بدن فراهم می کند. این ترکیب با کمک آنزیم ها به عنوان کاتالیزور و حضور اکسیژن، انرژی خود را آزاد کرده و به دی اکسید کربن و آب تبدیل می شود.

لازم به ذکر است که اکسیژن نیز از تجزیه گلوکز به دست می آید. انرژی حاصل از گلوکز برای انجام فعالیت های روزانه و حتی انجام فعالیت های ورزش ضروری است. علاوه بر این، بدن ما به این ماده برای بهبود عملکرد اندام های حیاتی مانند: قلب، مغز و… نیازمند است.

گلوکز مایع چیست؟

شاید با اصطلاح گلوکز مایع آشنا باشید، گلوکز مایع که به نام شربت بادکا و ذرت نیز شناخته می شود، در اوایل دهه 1970 در آمریکا کشف و مورد استفاده قرار گرفت.

در دهه 1980، به دلیل حمل و نقل راحت و مقرون به صرفه، جایگزین محبوبی برای شکر شد و طولی نکشید تا به صنعت شیرینی پزی و پخت نان راه پیدا کند.

شربت ذرت از ترکیب یا هیدرولیز نشاسته، اسید و یا از ترکیب نشاسته و آنزیم ها تولید می شود. این فرآیند منجر به یک ماده بی رنگ، بی بو و چسبنده می شود که در دو نوع سفید، زرد و شفاف موجود است.

گلوکز مایع به طور گسترده در صنایع غذایی، به ویژه در شیرینی پزی مورد کاربرد بسیار زیادی دارد.

یک نظر در “گلوکز چیست و چه کاربردی دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *