کیفیت یک محصول برای اکثر افراد در زمان خرید اهمیت بسیار بالایی دارد. با این حال، ارزیابی کیفیت یک کالا یا خدمات به تنهایی می تواند چالش برانگیز باشد.
با وجود برندهای ناشناس متعدد که روزانه در حال ظهور هستند، گام اولیه برای انتخاب محصول مناسب در علامت standard آن نهفته است. این علامت به عنوان یک ابزار ارزشمند در ارزیابی کیفیت محصولات یا خدمات مورد نظر عمل می کند.
اگر به دنبال کسب آگاهی از کیفیت تولید یک کالا در زمان تولید آن هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
تعریف استاندارد به زبان ساده + انواع آن
اصطلاح “استاندارد” طیف وسیعی از معانی را در بر می گیرد. به طور کلی standard یعنی پایبندی به الزامات و مقررات از پیش تعیین شده و همچنین شناسایی و تعیین ویژگی های لازم برای تولید یک محصول می باشد. بنابراین، استانداردها فقط به کالاها محدود نمی شوند، بلکه خدمات مختلفی را نیز در بر می گیرند.
اساساً استانداردها اسناد مکتوبی هستند که راهنمایی در مورد نحوه انجام عملیات فنی و اساسی را ارائه می دهند. آنها به عنوان یک زبان مشترک بین تولید کنندگان محصول یا ارائه دهندگان خدمات به مشتریان یک برند تولیدی عمل می کنند.
استانداردها معمولاً توسط گروههایی از کارشناسان، سازمانها، مؤسسات دولتی یا شرکتهای خصوصی پایه گذاری میشوند. امروزه تقریباً همه کشورها به استسنای چند مورد دارای یک سازمان استاندارد ملی برای تضمین کیفیت کالاها و خدمات خود هستند.
این سازمان ها که به سازمان های standrad معروف هستند، دارای نام و انواع مختلفی می باشند. در سطح بین المللی، سازمان بین المللی استاندارد ISO یکی از این سازمان هاست که 157 کشور عضو این سازمان می باشند.
استانداردهای شرکتی
استانداردهای شرکتی به مجموعه ای از دستورالعمل های ایجاد شده در یک شرکت یا کارخانه برای پیمانکاران اشاره دارد. این قوانین مختص صنعت است و جنبه های مختلفی از جمله تولید، طراحی، آزمایش، خدمات پس از فروش، پرسنل و سیاست های مدیریت را پوشش می دهد.
نمونههای قابلتوجهی از چنین استانداردهایی شامل مواردی است که توسط جنرال الکتریک، زیمنس، سامسونگ، تویوتا و… تعیین شدهاند.
استانداردهای انجمنی یا صنفی
اسناد مکتوب در حوزه صنعتی-فنی در کنار هم قرار می گیرند تا زبانی مشترک بین گروه های مختلف ایجاد کنند. پیشرفت این استانداردسازی خاص عمدتاً در ایالات متحده اتفاق افتاده است و به دلیل کیفیت و تخصص استثنایی آن تحسین جهانی را به دست آورده است.
نمونه های قابل توجه عبارتند از استانداردهای تعیین شده توسط انجمن آمریکایی تست و مواد ASTM، انجمن مهندسین مکانیک آمریکا ASME، انجمن جوشکاری آمریکا AWS، جامعه مهندسین خودرو SAE
استانداردهای ملی یا کشوری
کشورهای مختلف مجموعه ای از استانداردها و مقررات خاص خود را برای تضمین کیفیت و ایمنی محصولات فروخته شده در مرزهای خود دارند.
این استانداردها توسط سازمان های استاندارد مربوطه هر کشور با در نظر گرفتن عوامل مختلفی مانند ملاحظات اقتصادی و فنی ایجاد می شوند. استانداردها از دو بخش اصلی تشکیل شده است: استانداردهای اجباری و تشویقی.
استانداردهای اجباری به طور خاص بر جنبه هایی مانند ایمنی، بهداشت، محیط زیست و شیوه های تجاری متمرکز هستند. این استانداردها از نظر قانونی باید توسط سازندگان اجرا و رعایت شوند.
از سوی دیگر، استانداردهای تشویقی به طور داوطلبانه توسط تولیدکنندگانی که مایل به فراتر رفتن از حداقل الزامات هستند، اتخاذ می شود. این استانداردها اغلب بر اساس ظرفیت تولیدکننده، منافع و توافق خود آنها تنظیم می شود.
چند نمونه از استانداردهای ملی عبارتند از INSO ایران، ANSI آمریکا، DIN آلمان، GB چین. این نمونه ها نقش مهمی در حمایت از مصرف کنندگان و تضمین کیفیت محصولات موجود در بازار دارند.
استانداردهای منطقهای
کشورهای مختلف در یک منطقه اغلب استانداردهای مشترکی را برای ساده سازی تجارت، تشریفات و هزینه ها ایجاد می کنند. عواملی مانند جغرافیا، سیاست، فعالیتهای صادرات و واردات و موارد دیگر در توسعه این استانداردها نقش دارند. یکی از این نمونه ها استاندارد حلال است که به طور خاص برای کشورهای اسلامی در نظر گرفته شده است.
استانداردهای بینالمللی
این دستورالعملها برای ایجاد یک تعریف یکپارچه و پذیرفته شده در همه کشورهای جهان، ترویج همکاری و تقویت همکاریهای جهانی در تلاشهای اقتصادی، فنی، علمی و تحقیقاتی گردآوری شدهاند. استانداردهای کلیدی شامل استاندارد ISO و استاندارد کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی IEC است.
9 ویژگی کالای استاندارد
- محصول استاندارد برای مصرف کنندگان کاملاً ایمن بوده و هیچ خطری ندارد.
- بسته به نوع محصول، دارای یک بازه زمانی برای مصرف است. این بازه می تواند، بسته به اینکه کالای پرتیراژ یا کم حجم باشد، متفاوت است.
- به طور متوسط، یک محصول استاندارد باید بتواند نیازهای مصرف کننده را برآورده کند.
- ضمانت پس از فروش برای یک محصول standrad وجود دارد. با این حال، ضمانت های تعویض و فروش برای هر محصول می تواند متفاوت باشد. محصول بدون گارانتی، یعنی فاقد استاندارد اولیه
- یک محصول standard باید قابل تعمیر و بازیابی باشد.
- باید فاصله زمانی قابل توجهی به جهت فاسد شدن و یا غیر قابل استفاده بودن یک محصول استاندارد، در زمان خرید و استفاده وجود داشته باشد.
- محصولات استاندارد دارای رنک های متنوعی هستند که یکی از ویژگی های اصلی آنهاست.
- یکی دیگر از ویژگی های یک محصول استاندارد این است که در اندازه های مختلف عرضه می شود.
- اگر یک محصول standard آسیب ببیند، بازیابی آن نباید زمان زیادی ببرد. برای اقلام بزرگتر، روند ترمیم باید تا 10 روز زمان ببرد، در حالی که برای اقلام کوچکتر، یک هفته زمان کافی است.
تعریف کلی standard iso
ISO که مخفف عبارت International Organization for Standardization است، یک سازمان جهانی است که در شهر ژنو قرار دارد.
وظیفه اصلی این سازمان نظارت بر استانداردهای بین المللی است. سازمان جهانی استاندارد در حال حاضر دارای 157 عضو از جمله ایران است. زمانی که محصولی دارای نشان ISO باشد به این معنی است که از نظر کیفیت مورد تایید سازمان جهانی ISO قرار گرفته است.
برای دریافت گواهینامه ISO، شرکت ها باید دستورالعمل های استاندارد مشخص شده را رعایت کرده و اصلاحات لازم را انجام دهند. با این کار می توانند اعتماد مصرف کنندگان را در جوامع بین المللی به دست آورند.
قبل از شروع اقدامات لازم برای صدور گواهینامه ISO، مهم است که پیش نیازهای مورد نیاز را به جهت صدور این گواهی انجام دهند. برای اطمینان از یک فرآیند ساده این کار، توصیه می شود از شرکت های مشاوره ایزو کمک بگیرید.
این مشاوران مانند مشاور ISO 9001 به شرکت ها و گروهای تولیدی کمک می کنند تا سیستم های مدیریتی را بر اساس standard بین المللی ISO 9001 برنامه ریزی و پیاده سازی کنند.
جمع بندی کامل و سخن پایانی
انواع مختلفی از استانداردها وجود دارد که هر کدام اهداف متفاوتی را انجام می دهند. برای مثال ASTM standard را در نظر بگیرید. این نمونه بیش از 13000 استاندارد را در بر می گیرد که به بیش از 140 صنعت، از نیروگاه های فولادی و هسته ای گرفته تا منسوجات و حتی ساخت ماژیک وایت برد، لحاظ می شود.
یک نمونه دیگر ASTM A6 است که مشخصات کلی انواع محصولات فولادی نورد شده را پوشش می دهد که در حقیقت به استاندارد پایه معروف است. از سوی دیگر، ASTM C168 بر تعریف اصطلاحات و کلمات مربوط به عایق حرارتی اشاره دارد.
از رایج ترین استانداردهای مورد استفاده می توان به ASTM، ASME، API، SAE، AWS، INSO_ISIRI و ISO اشاره کرد. تمامی این استانداردهای کاربردهای خاص خود را دارند و به نحوی می توانند بر کیفیت زندگی و شاخص اقتصاد جهانی تاثیر بگذارند. امیدواریم که با مطالعه این مقاله آگاهی خوبی را از تعریف standrad به دست آورده باشید.
یک نظر در “تعریف استاندارد و انواع آن”