مقاله

گز بهترین جایگزین شیرینی و شکلات

گز بجای شکلات

یکی از دغدغه‌های اصلی تمام جوامع، سلامتی جسم می‌باشد و قرین یک دهه می‌باشد که حفظ و تعادل اندام یا اندامی متناسب یکی از باب‌ترین مبحث دنیای مد و زیبایی می‌باشد. از این رو رعایت رژیم غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است، این رعایت کردن باعث محرومیت از خوردن و یا تناول خوراکی‌های لذیذ و اعتیادآور می‌باشد. بنابراین افرادی که می‌خواهند با عُرفِ جامعه همگام باشند اولین قدم ترک کردن شیرینی و شکلات می‌باشد. از طرفی هم پایین آمدن سطح قند خون باعث افت قندخون شده و عوارض خاص خود را به همراه خواهد آورد. گز بعنوان یکی از لذیذترین شیرینی و یا شکلات‌ها می‌تواند با توجه به ساختاری که دارد جایگزین خوبی باشد. در این مقاله سعی داریم به وجه تمایز و تفاوت‌های گز و انواع شیرینی شکلات بپردازیم با ما همراه باشید

 

 

گز بهترین جایگزین شیرینی و شکلات

کمتر کسی را می‌توان پیدا کرد که از خوردن شیرینی و شکلات بیزار باشد و یا نخورد مگر آنکه از خوردن این نوع از دسرها به هر دلیلی ممنونعیت داشته باشد. می‌توان گفت شیرینی و شکلات به دلیل ویتامین‌های موجود، خود نوعی انرژی زا به حساب می‌آید، که البته مصرف بیش از حد آن ضررهای جبران ناپذیری را ایجاد می‌کند. گلوکز یکی از نیازهای بدن جهت فعالیت روزانه می باشد که انرژی لازم را به بدن می‌رساند، به همین دلیل است که گاها تا بدن در حالت ضعف قرار می‌گیرد و یا بیحال می شود یک میان وعده شیرنی و یا شکلات می‌خورند، اما باید توجه داشت مصرف بیش از حد شیرینی خود عامل تشدید کننده افسردگی است و برای بیماران اعصاب و روان توصیه می شود مصرف شیرینی جات را به حداقل برسانند.

بالا رفتن بیش از حد قند خون (سطح قند خون بالای عدد ۱۸۰ تا ۲۰۰ میلی‌گرم) منجر به ابتلاء انواع بیماری خواهد شد از جمله:

 

  • عفونت لثه
  • انواع دیابت
  • پیری زود رس
  • پوسیدگی دندان
  • افزایش حواس پرتی
  • بیماری های قلبی عروقی
  • مشکلات استخوانی و مفاصل
  • جوش و آکنه در سطح پوست
  • عفونت پوستی
  • نارسایی کلیه
  • کبد چرب
  • تاری دید
  • در نهایت سرطان

گلوکز خود عامل تغذیه سلول‌های سرطانی می‌باشد.

 

یکی از شیرینی و یا شکلات‌های سفید رنگ خوشمزه که بدون آرد و روغن تولید می شود و با خواص درمانی متعدد که در مقالات قبلی به آن اشاره کردیم،گز می‌باشد.

اگر بخواهیم به تاریخچه ورود شکلات به ایران بپردازیم قرین 5 دهه می‌باشد که با استقبال زیادی روبرو شده است. اما با اهمیت رژیم غذایی مطلوب و پیشگیری از ضررهای احتمالی مصرف شکلات، گز جایگزین شکلات و شیرینی شده است.

 

محاسن مصرف گز بجای شکلات

  • ارزش غذایی بالاتر
  • عدم استفاده از روغن
  • مناسب برای افراد دیابتی
  • پروتئین بیشتر نسبت به شکلات
  • عدم مواد افزودنی مواد نگهدارنده
  • بهبود بسیاری از بیماری ها ( جهت خواص گز کلیک کنید)
  • عدم چربی و یا چربی خیلی کمتر نسبت به شکلات

بنابر این گز یکی از بزرگترین رقیب شکلات شیرینی و می باشد.

 عادت تمایل به شیرینی و شکلات

 زائقه در  صلیقه افراد متفاوت است اما اینکه هر کسی چقدر تمایل به خوردن و یا مصرف شکر دارد خود بحث زیادی دارد. میل به مصرف شیرینی و شکلات اصولا دلایل خاصی دارد. از بارزترین دلایل میل یا هوس به شیرینی به موارد زیر اشاره می کنیم:

 

  • گرسنگی
  • استرس
  • اضطراب
  • کمبود آب
  • خواب ناکافی
  • افت قند خون
  • سریع غذا خوردن
  • کمبود فیبر در بدن
  • رژیم غذایی نامناسب
  • مصرف افراطی نشاسته
  • عدم دریافت مواد مورد نیاز بدن
  • عدم مصرف پروتئین کافی
  • عدم مصرف ویتامین کافی
  • مصرف بیش از حد از نمک
  • سندروم قبل از قاعدگی
  • کاهش هورمون شادی اندورفین و یا Serotonin

 

عادت به خوردن شیرین

یکی از دلایل چاقی و یا دیابت عادت اشتباه به خوردن افراطی شیرینی و شکلات می باشد. جیمز کلیر کارآفرین مشهور آمریکایی در حوزه بررسی عادات روزمره می گوید: یک عادت نمی‌تواند حذف بشود” اما توانایی جایگزین شدن را دارد” بنابراین نمی‌گوییم که عادت به مصرف شیرینی و شکلات حذف شود بلکه با یک نوعت شیرینی یا تنقلات بهتر مثل گز، را جایگزین هوس یا میل به خوردن شیرینی جات کنیم.

گز نیکومنش در سال 1398 واحد نمونه و برتر سازمان غذا و دارو در تولید گزهای با کیفیت شد. جهت مطالعه از مصولات گز نیکومنش کلیک کنید

 

جدول زیر مقایسه 4 واحد ارزش غذایی شکلات و گز 40 % پسته را نشان می‌دهد.

 

ارزش غذایی گز

 

گز بهترین تنقلات عصر

یکی از راه‌‌های پیشگیری از ولع به خوردن غذا، پیشگیری از افت قند خون و گرسنگی میان وعده‌ها می‌باشد بلاخص که در افراد چاق توصیه می‌شود مصرف میان وعده‌های سالم را بیشتر کنند تا از خوردن بیش از حد در 3 وعده غذایی اصلی پرهیز شود. خوردن هوشمندانه یک میان وعده سالم و سبک بصورتی که مواد غذایی کم چرب و کم کالری باشد و در عین حال سرشار از مواد مغذی باشد یک مهارت بحساب می‌آید. مصرف چیپس، پفک، فست فود، شکلات و شیرینی نه تنها توصیه نمی‌شود بلکه با حجم کالری که دارند و مواد مضر در آن خود عامل اضافه وزن هستند. باید در نظر داشت یک میان وعده باید به اندازه‌ای انرژی زا باشد که بتواند تا زمان وعده اصلی انرژی لازم را به بدن برساند، بنابراین با توجه به خواص گز ( جهت مطالعه خواص گز کلیک کنید) می‌توان در کنار چای برای عصرانه یا میان وعده خوشمزه از آن استفاده کرد. بهترین انتخاب برای تناسب اندام و حفظ سلامتی بدن عصرانه می‌باشد، خوردن عصرانه پیشنهاد اکثر متخصصان رژیم غذایی و کارشناسان تغذیه است که نه تنها انرژی از دست رفته را بین دو وعده غذایی رعایت می‌کند بلکه باعث از بین رفتن ضعف و بیحالی در افراد می‌گردد.

 

دلایل عصرانه خوردن

دلایل خوردن عصرانه

  • کنترل قند خون
  • حفظ سطح انرژی
  • حفظ تناسب اندام
  • رساندن مواد مغذی به بدن
  • پیشگیری از ضعف و بیحالی
  • افزایش سطح عملکرد جسمی

 

گز بجای شکلات

بهترین جایگزین شکلات

گز در کنار چای و قهوه

چای و قهوه دو نوع از نوشیدینی‌ها پر طرفدار در جهان می‌باشد که حتی اغلب افراد به خوردن آن اعتیاد دارند. هر کدام از این نوشیدنی‌ها خواص خاص خود را دارد. از خواص چایی می‌توان به ویتامین E , C ، فلئور طبیعی ، پلی ساکارید، تانن و کاتچین اشاره کرد و از خواص قهوه می‌توان اسیدهای آلی آلدهیدها، فنولیک، اسید آمینه ، اسید کلروژنیک، کربوهیدرات، کتون، استر، آمین، مرکاپتان نام برد. آنتی اکسیدان‌های موجود در قهوه و چایی به بدن کمک می‌کنند تا قندخون را به درستی مصرف کنند.

از خواص چایی و قهوه می‌توان گفت برای درمان و یا پیش‌گیری بیماری‌های زیر توصیه شده است:

  • بهبود علائم پارکینسون
  • افزایش انرژی و رفع خستگی
  • کاهش رسوب کلسیم در عروق
  • کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی
  • کافئین موجود باعث افزایش سوخت و ساز بدن
  • کاهش احتمالی نارسایی کبدی( سرطان و سیروز کبدی)
  • کافئین موجود با کاهش قندخون منجر به کنترل التهاب مغز و قلب می‌شود
  • قهوه عاملی برای افزایش تحرک کیسه صفرا می‌باشد بنابراین برای تشکیل سنگ کلیه مانع ایجاد می‌کند.
  • پلی فنول و آنتی اکسیدان موجود در قهوه و چای سبز عاملی جهت حفاظت از سرطان پروستات، پستان، کلیه، کولون و رکتوم
  • آنتی اکسیدان موجود در قهوه و چایی از نورون‌های موجود در دستگاه عصبی محافظت کرده بنابراین از آلزایمر پیشگیری می‌کند.

اصولا افراددلیل خوردن شیرینی یا شکلات با قند و قهوه را تضاد طعم تلخ و شیرین را مزید بر علت می‌گویند. با خوردن چایی در هر وعده میزان قابل توجهی از منیزیم بدن از بین می‌رود از این رو نیاز بدن به گلوکز بالا می‌رود که یکی از اصلی ترین دلایل خوردن تنقلات شیرین با چای و قهوه می‌باشد.

غالبا افرادی که زود عصبانی می‌شوند یا عصبانی دارند میل به خوردن خوشمزه و شیرین بیشتری دارند. یکی از عاداتی که عموم مردم در نوشیدن چای و  قهوه دارند خوردن قند، پولکی، شکلات، توت، انجیر، خرما و یا گز می‌باشد که تلخی قهوه و یا چایی را گرفته و خوردن نوشیدنی گرم را لذی تر می‌کند. اما باید در نظر داشت که قهوه و چای در صورتی که به تنهایی نوشیده شود لاغر می‌کند اما اگر بخواهیم نوعی از شیرینی به نوشیدنی اضافه کنیم با توجه به خاصیت درمانی گز و انرژی زاد بودن توصیه می‌گردد گز جایگزین شکلات و یا قند و پولکی گردد.

جهت تماشای قیمت انواع گز ترنجبین و گز انگبین گز نیکومنش کلیک کنید

گز در رسوم پذیرایی

گز در کافی شاپ

ایام قدیم یکی از تفریحات برای آقایون رفتن به قهوه خانه بود. تغییرات فرهنگی_اجتماعی منجر به ایجاد قهوه خانه‌هایی متفاوت‌تر و با سلیقه‌های دیگر ، ورود بانوان به این مکان‌ها را راحت‌تر کرد و کم کم قهوه خانه‌ها تبدیل به کافی شاپ شد. رفته رفته کافی شاپ‌ها مکانی شد جهت ملاقات کردن دوستان، جلسات دو یا چند نفره و گاها پر کردن اوقات فراغت که با فضاهایی خاص و منوهایی کامل تر در سطح محله‌ها به چشم می‌آید. منوی هر کافی شاپ می‌تواند یکی از متمایز کننده‌ترین‌ها  باشد که مشتری خاص خود را جذب می‌کند. استقبال و هزینه نسبتا متعادل باعث شده این صنف زیاد شود بنابراین با زیاد شدن دست، رقابت بالا گرفت و برد با کسانی است که از خلاقیت و نوآوری به همراه سلایق ایرانی می‌باشد. از جمله اکثر کافی شاپ‌های که توریست خارجی دارند با حفظ اصالت یکی از رسوم و خواص درمانی گز در کنار دمنوش‌ها بلاخص چای و قهوه از مهمانان و مشتریان خود پذیرایی می‌کنند.

 

گز در کافی شاپ

گز در پذیرایی

در میراث ناملموس یعنی تفکرات، آداب و رسوم نیاکان که بیشتر جزئی از زندگی عموم مردم شده است همان پذیرایی و یا آداب معاشرت از مهمانان با سوغات مخصوص همان شهر می‌باشد. می‌توان گفت، یکی از تنقلات شیرین دوره صفوی با شهرت ملی که بنام سوغات اصفهان می‌باشد گز است.

از دیرینه تا به امروز مهمان نوازی از خصوصیات بارز ایرانیان بوده است. در برخی از شهرها و اقوام پذیرایی‌ها بصورت تجملی‌تر صورت می‌گیرد. گز یکی از تدارکات پذیرایی مردم اصفهان و شهرهای دیگری از جمله، کرمان، چهارمحال بختیاری و برخی از مناطق یزد می‌باشد. به ندرت توریست و یا مسافری پیدا می‌شود که به اصفهان بیاید و گز نخورد و سوغات نخرد. بنابراین گز در پذیرایی از مهمانان در مناطق مذکور جایگاه خاص خود را دارد.

شیرینی پذیرایی

گز بعنوان هدیه

از دیرباز در مناسبات و اعیاد گوناگون جهت شادباش و رسم رفاقتی هدیه زینت بخش محافل بود. پیدا کردن هدیه مناسب یکی از دغدغه‌های اهداء کننده می‌باشد. مدتی باب بود شکلات را بعنوان هدیه به دوستان و آشنایان تقدیم می‌کردند؛ کم کم با بالابردن سطح آگاهی از سلامتی و حفظ تناسب اندام یا همان رژیم غذایی مطلوب غالب شهروندان اصفهانی گز را که به لحاظ مالی مقرن به صرفه هست و هم برای گیرنده دلپسند می‎‌باشد را  هدیه به گیرنده پیشکش می‌کنند. این فرهنگ روزنه در بین مردم در حال رواج است. با تناول گز، قدرت جادویی شادابی و انرژی زا بودن را می‌توان در چهره گیرنده دید.

بهترین هدیه شیرین

جهت مشاهده گزهای کادویی با عکس دلخواه شما کلیک کنید

 

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی عوامل جایگزینی گز بجای شکلات و شیرنی پرداختیم  و گفتیم که گز با توجه به خواص‌های درمانی و قابل پسند بودن سلیقه‌های مختلف می‌تواند بهترین گزینه جهت مصرف در رژیم غذایی و عصرانه مصرف کرد. اما نباید فراموش کرد خوردن بیش از حد هر محصولی معایب خاص خود را در بر خواهد داشت.

 

گردآورنده: گز نیکومنش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *